De avocado (of advocaatpeer), groeit aan de boom en rijpt pas nadat hij geplukt is. Een rijpe avocado is zo zacht als boter en heeft een vetgehalte van soms wel 30%.
Veel mensen denken dan ook dat de avocado een dikmaker is. Door de grote hoeveelheid vet bevat de vrucht immers ook heel veel calorieën. Toch zorgt juist de avocado ervoor dat de voedingsstoffen sneller opgenomen worden. Bovendien heeft het een gunstig effect op de vetvertering en je stofwisseling. Daarnaast heeft de vrucht een gunstig effect op de darmwerking. Dit komt door het hoge vezelgehalte.
De vetten die de avocado bevat, zijn grotendeels enkelvoudig onverzadigd, wat dan weer gunstig is voor je cholesterolgehalte.
Een avocado is eigenlijk een soort superfood, want naast deze goede eigenschappen, zit de vrucht ook nog eens boordevol met vitamines en mineralen.
Alles even op een rijtje:
Een avocado:
- Is een bron van kalium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, C, E en B11 (foliumzuur)
- Heeft een gunstig effect op je cholesterolgehalte
- Verbetert de voedingsstofopname
- Zorgt ervoor dat de spieren zich beter ontwikkelen
- Is goed voor je stofwisseling
- Beschermt tegen een te hoge bloeddruk (door het hoge kaliumgehalte)
- Zorgt voor een goede darmwerking, door de hoeveelheid vezels
Bewaar een avocado niet in de koelkast, maar wel op een koele plaats, dan kun je hem een dag of zes bewaren.