6 voedingsmiddelen waarvan je niet verwacht dat er suiker in zit

Gebruik deze informatie om bewuster te worden van wat je eet en hoe je dit met kleine aanpassingen kunt verbeteren.

Wanneer je een donut eet of suikerklontjes in je thee doet, dan weet je heel goed dat je op dat moment suiker binnen krijgt. Deze twee heb je zelf in de hand, maar is dat met alle voedingsmiddelen wel zo?

Ik laat je aan de hand van 6 voorbeelden zien dat je waarschijnlijk voedingsmiddelen eet waarvan je echt niet zou verwachten dat er suikers aan zijn toegevoegd.

1. Thee

Drink je je thee zonder suiker, dan verwacht je geen suiker binnen te krijgen. Dit blijkt toch anders te zijn.

Een goed voorbeeld is de Zonnatura kruiden oplosthee. In de afbeelding zie je dat de eerste 3 ingrediënten rood onderstreept staan. Dit zijn alle 3 toegevoegde suikers en nemen daarmee het grootste gedeelte van de thee in beslag.

1 kopje Zonnatura oplosthee bevat 5 gram suiker!

Niet alleen zonnatura, maar ook in veel zwarte vruchtenthee soorten vind je de geraffineerde suiker maltodextrine.

2. Brood & crackers

Waarschijnlijk denk je als eerste aan witbrood of witte bolletjes, maar ook in varianten die gezonder lijken zoals meergranenbrood worden geraffineerde suikers aan toegevoegd. De kleur van het brood zegt niets over de hoeveelheid vezels. In bepaalde merken crackers vind je ook toegevoegde suikers.

3. Hartige snacks

Bij hartige snacks zoals een lekker toastje met brie verwacht je niet dat er suiker in zit vanwege de zoute smaak. In Melba toastjes zit dextrose en in partycrackers vind je glucosestroop; beide geraffineerde suikersoorten.

Ook borrelnootjes of Japanse mix bestaan ondanks de zoute smaak voor het grootste gedeelte uit toegevoegde suikers.

4. Vleeswaren

Wanneer je hagelslag, vlokken of ander zoet beleg op je boterham eet, dan weet je dat er suiker in zit en is dat een bewuste keuze. Maar wist je dat er in veel vleeswaren suiker zit. Zelfs in neutrale vleeswarensoorten zoals kipfilet en rosbief vind je vaak dextrose of glucose fructosestroop.

5. Vlees- of visburgers met een paneer laagje

Aan vlees en vis met een laagje paneermeel, zoals bijvoorbeeld een schnitzel, cordon blue, vissticks, kibbeling, lekkerbekjes etc. worden geraffineerde suikers aan toegevoegd.

6. Bouillonblokjes

Zoals je in de afbeelding ziet bevat een maggi bouillonblokje, waar we meestal onze soep mee op smaak brengen, glucosestroop en suiker. Dit verwacht je niet, omdat het juist een zoute smaak afgeeft.

Lees etiketten

Er bestaan veel schuilnamen voor suiker. Enkele voorbeelden zijn: Dextrose, Fructose(-stroop), Glucose(-stroop), Glucose-fructosestroop, Maltodextrine, Sacharose, Sucrose.

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden is: alles wat (naast suiker) eindigt op ose of de woorden siroop of stroop bevat is een geraffineerde suiker.

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over een gezond en gevarieerd eetpatroon, maak dan een afspraak bij praktijk Smiling Body.

Menu