Kurkuma; wat is het?

Kurkuma (of Koenjit in Maleisië), een andere naam voor geelwortel is verwant aan gember. Wij kennen het vooral als een geel poeder.

Kurkuma smaakt wat bitter en peperig en is een belangrijke smaakmaker uit het oosten, het vormt de basis van verschillende kerrie (curry) mengsels.

Ook is het een uitstekende verfstof en dat zal niemand verbazen die het wel eens in de keuken gebruikt! Het wordt ook gebruikt om rijst geel te kleuren, als goedkopere variant op saffraan en wordt daarom ook wel Indische saffraan genoemd.

Kurkuma als medicijn

Het wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt bij ontstekingen, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen, kiespijn, geelzucht en menstruatieklachten.

De belangrijkste werkzame stof in kurkuma is curcumine (E100) een antioxidant met ontstekingsremmende en zuiverende werking.

Onderzoek

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kurkuma waarschijnlijk ingezet kan worden voor:

  • Het voorkomen en bestrijden van kanker zoals prostaatkanker, vooral de combinatie met bloemkool of andere koolachtige schijnt hierbij heilzaam te zijn.
  • Problemen met de spijsvertering, want het stimuleert de aanmaak van gal en werkt ontstekingsremmend.
  • Hersenaandoeningen als Alzheimer en Parkinson, want curcumine bindt zich aan giftige zware metalen als cyanide, lood en cadmium, zodat deze geen schade in de hersenen kunnen aanbrengen.
  • Reumatische Artritis, vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine.
  • Leverondersteuning en ontgifting.
  • Bescherming van de bloedvaten tegen de oxidatie van cholesterol. Oxidatie van cholesterol is wat de bloedvaten beschadigt en laat dichtslibben.

En uit het de ervaringen opgedaan door duizenden jaren gebruik lijkt het dat kurkuma ook helpt bij vele andere aandoeningen zoals candida overgroei, eczeem, galstenen, gebitsproblemen, carpaletunnelsyndroom, slechte adem en grijze staar.

Hoe te gebruiken
Kurkuma wordt niet gemakkelijk in het bloed opgenomen, maar als je het in combinatie met wat zwarte peper (bevat piperine) gebruikt, schijnt dat probleem opgelost te zijn; een snufje peper zou al schelen.

Het zal geen toeval zijn dat naast kurkuma, zwarte peper een belangrijk bestanddeel van curry (kerrie) is!

Behalve in curry’s kun je kurkuma toevoegen aan allerlei sauzen of dressings met yoghurt en/of mayonaise. Of strooi eens een beetje kurkuma over je ei, of maak gevulde eieren met kurkuma.

Menu